Főoldal | A sorozat | Újdonság | Epizódok | Szereplők | Képek | Multimédia | DVD | Letöltés | Fórum| Az oldalról

A háttér

 

Az Egyesült Államokban indult útjára a sorozat még 1995-ben. Az ötlet Robert K. Weiss és Tracy Tormé fejéből pattant ki még 1994-ben. Az írók akartak valami nagy tudományos-fantasztikus történetet, mely mindenen túlszárnyal. Valami újat akartak alkotni, amely elvisz minket a képzelet világába, de úgy mintha valóságos lenne. "Mintha egy másik dimenzióban élnénk. - Nem?!" Össze dugták a fejüket, s létrehozták a sorozatot.


A gyártási munkákat a St. Clare és a Universal stúdió végezte. 1995-ben tehát sugározni kezdte a FOX, de 10 (8 + a bevezető dupla rész) epizód után a kevés nézettség miatt egyelőre leállították a sorozatot. Pedig az akkoriban futó X-akták nézettségével versenyzett, ami nagy szó. Később a sorozat rajongói és a színészek is támogatták a folytatást, s sikerült megmenteni a sorozatot, ami a második évad megindítását jelentette. 13 epizód után a befejezés hasonlóan alakult, mint az első évadban látszott, s úgy gondolták, hogy jobb eszközök kellenek. A harmadik szezonból már 25 epizódot készítetek, s próbáltak elrugaszkodni a valóságtól, jobbnál jobb történeteket találtak ki. Azonban a harmadik szezon végén egy megrázó esemény történet, amikor John-Rhys Davies kilépett a sorozatból, mert belefáradt. Mivel mindig négyen voltak kellett egy új karakter, így jött a képbe Maggie Beckett százados. Az évadzáró után úgy látszott, hogy végleges a befejezés, mert többen úgy vélték nem kell a folytatás. Jerry O'Connell is már-már "unatkozni" kezdett. Így a FOX befejezte és törölte a sorozatot.

Már már úgy tűnt, hogy nem lesz folytatás, amikor a Sci-Fi csatorna úgy döntött, hogy megveszi a jogokat, s folytatja a sorozatot. A negyedik évad egy teljesen új nézőpontot állított fel. Először is megújult a főcím és az átjáró. Másodsorban Sabrina Lloyd nem folytatta a sorozatot, s már az első részben sem láthattuk őt. Nagy sikert az évad Jerry testvére, Charlie O'Connel megjelenésével ért el. Ezzel felpörgették egy kicsit az eseményeket, s egyre több nézőt vonzott a képernyő elé. Olyan jól sikerült, hogy a csatorna egyből alá is írta a szerződést az ötödik évad folytatással. Csakhogy Jerry és testvére nem szerette volna a folytatást, ezért kiestek a sorozatból. A veterán Rembrandt és társa Maggie nem maradt egyedül, ugyanis gyorsan két új színész is csatlakozott a sorozathoz. Ez volt Robert Floyd és Tembi Locke. Sajnos a két főszereplő távozása a nézőszám eséséhez vezetett. Ráadásul az epizódok minősége is csökkent, ami a nézettségi csökkenéshez is vezetett, s a végén abba hagyták a forgatást. A negyedik évad még 22 epizóddal készült, de az ötödik évet már csak 18 résszel forgatták le.  Még egy normális véget sem csináltak, hisz nem tudjuk, hogy Rembrandt végül is hazaér e, s így a Sliders sorozat 88 epizódjával örökre lehúzta a függönyt a színpadon a nézők előtt.

Részlet a Family Guy - Út a multiverzumba (S08E01) című epizódjából

Még mielőtt ócsárolni kezdjük a sorozatot meg kell említeni, hogy több filmes díjra jelölték. Először John Povill nyert Turner-díjat "A sors keze" című epizód írójaként 1995-ben. Egy évre rá Emmy díjra jelölték a sorozatok, bár nem nyerte meg, de ez már jó előjel volt. 1996-ban, 97-ben és 99-ben a Szaturnusz-díjra jelölték a szériát, de csak jelölés maradt belőle. A szereplők híján sem volt kevés a sorozat, ugyanis több híres színész is megfordult a Sliders háza táján. Lássuk például Nicholas Lea színészt, aki az X-akták sorozatban is játszott. De ott van még Robert Englund is, aki a Slidersben a "Csúcstechnika" című epizódban játszott. A fiúknak pedig egy női színész: Chase Masterson, aki többek között Wade testvérét játszotta egy epizódban, de láthattuk a Star Trek: Deep Space Nine című sorozatban is.

Azért ne gondoljuk, hogy olyan rossz ez a sorozat. Hiszen egy teljesen új nézőpontot állított a sorozatok világában. Eddig azért nem nagyon beszélhettünk olyanról, hogy dimenzióutazás. Voltak hasonló próbálkozások, de inkább az időutazással foglalkozott a sci-fi világ, lásd: Quantum Leap - Az időutazó; Ki vagy, Doki? vagy a mindenki számára jól ismert Vissza a jövőbe trilógia. A Sliders elkészítése így minden pénzt megért, legalábbis ha a filmtörténelmet nézzük. A sorozat után szintén nem nagyon találunk olyan alkotást, ami kifejezetten ezt a témát dolgozná fel. Még "A rejtély" című sorozat történetében jelenik meg a párhuzamos dimenzió elmélet, de nem erre épül az egész. Legutóbb a "Family Guy" 8. évad első részében (Út a multiverzumba) láthatjuk hogyan dolgozzák fel a témát, de csak egy rész erejéig. Tehát mindenképpen elmondható, hogy korszakalkotó. Ezen kívül találunk olyan alkotásokat, amiben megjelenik a Sliders, mint széria a karakterekkel, például a "VG Cats" című webkomédiában (#243: Bizarro!). Végezetül, még a mai napig lehet hallani a kifejezést: "dimenzió utazás egyik világból a másikba".

Bár 2000-től véget ért a hivatalos sorozat, a rajongók nem tudtak beletörődni ebbe, s maguk kreálták a folytatást. Vagyis van olyan, aki még készített "magának" egy 6., sőt 7., 8. ... stb. évadot, ami nem hivatalos, csupán a rajongók fantáziája. Vannak, akik az eredeti részeket is átírták, s egy teljesen új szériát írtak meg a saját elképzelésük szerint.

 

 

 

 

MAGYAR SLIDERS HONLAP